Sosyal Medya

Güncel

Avrupa'dan TANAP’a 1 milyar avro yatırım

Enerjide Türkiye'yi bölgesel merkez yapacak projelerden Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) için Avrupa Yatırım Bankası'ndan (AYB) 1 milyar avroluk finansman desteği geldi.



Avrupa Yatırım Bankası (AYB) BaÅŸkan Yardımcısı Pim Van Ballekom, bu yıl Türkiye'nin talebi üzerine enerji finansmanın öncelikleri olacağını belirterek, “Åžu an gündemimizde Trans Anadolu DoÄŸalgaz Boru Hattı (TANAP) var. Maliyeti 8 milyar doları aÅŸacak bu çok büyük ve stratejik proje için 1 milyar avroluk finansman desteÄŸi istendi. Bu finansmanı tek seferde deÄŸil ama aÅŸama aÅŸama saÄŸlayacağız” dedi. Geçen yıl Türkiye'ye saÄŸladıkları finansmanın enerji, KOBÄ° finansmanı, ulaşım gibi farklı alanlarda 2,3 milyar avroya ulaÅŸtığını hatırlatan Ballekom. bu rakamın her yıl 2-2,5 milyar avro arasında deÄŸiÅŸtiÄŸini dile getirdi.

2016'NIN YÃœKSELENÄ° ENERJÄ°

AYB BaÅŸkanı Ballekom, bu yıl ise Türkiye'de enerji sektörüne saÄŸlayacakları kredi desteÄŸinin her zamankinden biraz daha fazla olacağına iÅŸaret ederek, “Planlarımızı Türk yetkililerle görüşüp öyle yapıyoruz. Bu yılki desteÄŸin enerjiye daha fazla olması Türk yetkililerinin isteÄŸi üzerine gerçekleÅŸti. O yüzden 2016'da normalden daha fazla enerji finansmanı saÄŸlayacağız” ifadelerini kullandı.

AYB'DEN KAYNAK AÅžAMALI AKACAK

Türkiye için enerji kaynaklarının çeÅŸitliliÄŸinin ve arz güvenliÄŸinin saÄŸlanmasının çok önemli olduÄŸunu vurgulayan Ballekom, şöyle devam etti: “Åžu an gündemimizde TANAP var. Maliyeti çok büyük ve stratejik proje için 1 milyar avroluk finansman desteÄŸi istendi. Bu finansmanı tek seferde deÄŸil, ama aÅŸama aÅŸama saÄŸlayacağız. Bu yüzden de önümüzdeki yıllardaki enerji sektörünün portföyümüzdeki payı artacak.”

SÄ°LÄ°VRÄ°'DEKÄ° DOÄžALGAZ DEPOSUNA DA KREDÄ°  

AYB BaÅŸkanı Ballekom, Türkiye'de gaz depolama kapasitesinin artırılması adına çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bu konuda Ä°stanbul Silivri'deki Türkiye Petrolleri'nin gaz tesisine kaynak saÄŸlayacaklarını söyleyen Ballekom, şöyle dedi: “Türkiye Petrollerinin Silivri'de maliyeti toplamda 500 milyon avroyu bulacak gaz depolama tesisine de finansman saÄŸlayacağız. Bu projeye ayıracağımız kredi netleÅŸmedi, ancak bu yıl enerjide desteklediÄŸimiz ikinci büyük proje olmasını öngörüyoruz.”

YENÄ°LENEBÄ°LÄ°R ENERJÄ° FÄ°NANSMANI SIRADA

Türkiye'de talep olduÄŸu takdirde yenilenebilir enerji projelerini de portföyleri içine katmak istediklerini dile getiren AYB BaÅŸkan Yardımcısı Ballekom, güneÅŸ ve rüzgar enerjisi projelerini küçük çaplı olsalar da destekleyeceklerinin altını çizdi. Düşen petrol fiyatları nedeniyle yenilenebilir enerji yatırımlarının durdurulmaması gerektiÄŸini anlatan Ballekom, Türkiye'nin yatırımcıya her türlü yatırım için güven veren bir ülke olduÄŸunu belirtti. Ballekom, “Yabancı yatırımcı için en büyük garanti istikrarlı ekonomidir ki, bu yüzden de Türkiye'ye yabancı yatırımın akacağını düşünüyorum” deÄŸerlerdirmesinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.